Bunak kelimesi hakaret midir?
Mehmet Durakoğlu şöyle devam etti: “Ayşenur Arslan, ‘Kadına bunak demek hakaret midir?’ diye sordu. Canlı yayında verdiğim cevabı tekrarlayayım: ‘Bu tıbbi bir terim olarak değerlendirilebilir.’ Elbette gerçekten ‘bunak’ olan birine ‘bunak’ demek hakaret değildir.
Mal hakaret sayılır mı?
Yani; Kör bir insana “Şuna bak, kör adam” demek hakaret olarak cezalandırılabilir. Bu bir kısıtlama olmasa da, “zengin”, “aptal”, “aptal”, “engelli”, “namussuz” gibi kelimeleri kullanarak bir insana açıkça konuşmak hakaret suçu oluşturabilir.
Yaşlı demek suç mu?
Şen, yaşlılara hakaret ve tehditte bulunmanın, özel hayatlarından fotoğraf paylaşmanın Türk Ceza Kanunu’na göre suç olduğunu anlattı.
Hangi hakaretler suç değil?
Hakaret suçunu oluşturmayan kelimeler. Kaba ve nezaketsiz sözler ve davranışlar hakaret suçunu oluşturmaz. Eleştirel veya sert bir şekilde eleştirel sözler ve ifadeler hakaret suçunu oluşturmaz.
Yaşlı bunak ne demek?
‘İhtiyar’ kelimesi dilimizde akıl, zekâ veya zekanın düzgün çalışmamasından kaynaklanan bir hastalığa yakalanan insanlar için kullanılır. İhtiyar dilimizde aynı zamanda matuh anlamına da gelir.
Sözlü hakaretin cezası nedir?
Madde 125: (1) Bir kimsenin şeref, şeref ve saygınlığına dokunabilecek nitelikte belirli bir fiil veya olguyu dile getiren veya sövmek suretiyle bir kimsenin şeref, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
Kaşar kelimesi hakaret sayılır mı?
Saldırgan bir sıfat olarak, kashar kelimesi ahlaksız anlamına gelir. Birine koşer demek, onuruna zarar verebilecek ve toplumda kötü bir vicdan yaratabilecek son derece kaba bir kullanımdır. Bu nedenle, kashar bir hakaret suçu teşkil eder.
Salak demenin cezası nedir?
Ceza ve hakaretin nitelikli halleri: Kamu görevlisi basit hakaret suçundan suçlu değilse, ceza üç aydan iki yıla kadar hapis veya para cezasıdır. Hakim, para cezasına veya hapis cezasına karar veren kişidir. Aynı anda iki ceza veremez.
Amk hakaret sayılır mı?
“Eşek”, “köpek”, “öküz”, “köpek” vb. Hayvanlara isimleriyle seslenmek de bir hakarettir. Amk vb. Sosyal medyada kısaltmalar kullanılarak yazılan yazılar bir hakarettir. Kişiye atfedilen somut olgu, kişinin mevcut fiziksel veya psikolojik bir özelliğini vurgulasa bile, hakaret suçu oluşturur.
Geri zekalı mısın demek hakaret mi?
Hakaret suçu arabuluculuğa tabi suçlardan biri olup, hakaret suçunda arabuluculuk sağlanırsa ceza muhakemesinin durdurulmasına karar verilir. Son olarak hakaret suçlarına ve türlerine örnek olarak; şerefsiz, aptal, geri zekalı, angut, pislik vb. gibi kelimeler verilmiştir. hakaret suçunu oluşturmaktadır.
Ruh hastası hakaret sayılır mı?
Gerçek kişinin hakaret suçundan sorumlu tutulabilmesi, ceza sorumluluğunun (akıl sağlığının) varlığına bağlıdır. Akıl hastalığı, yaş küçüklüğü veya geçici bir nedenle fiil ehliyeti bulunmayan kişiler hakaret suçunu işlemiş olsalar bile cezalandırılamazlar.
Birine çakal demek hakaret mi?
Bu bağlamda hangi sözcüklerin suç teşkil ettiği Yargıtay içtihatları ile belirlenir. Önemli olan kişinin onur ve haysiyetinin çiğnenmesi ve değersiz olarak gösterilmesidir. Örneğin bu amaçla yapılan “servet”, “geri zekalı”, “aptal”, “aptal”, “Avel”, “köpek”, “namussuz”, “çakal” gibi ifadeler hakaret suçunu oluşturur.
Lavuk kelimesi hakaret midir?
Katılımcıya yönelik “Seni buraya gömerim piç, sen benim kim olduğumu biliyor musun” gibi ifadeler “orospu” kelimesinin kullanılması nedeniyle hakaret teşkil etmemektedir.
Ne hakarete girmez?
Örneğin; “Notumu doğru yazmadın”, “Derslere ve okullara gelmiyorum”, “Yanlış söylüyorsun, gerçek bu”, “Yeter artık”, “Küfür”, “Ne biçim bir yol”, “Öğretmen misin”, “Ciddi değilsin”, “Tecrübesizsin”, “Senden öğretmen olmaz” vb. gibi kelimeler kanunen hakaret olarak kabul edilmeyen kelimelerdir.
Beceriksiz hakaret mi?
Liyakatsiz, karaktersiz: ‘Beceriksiz, liyakatsiz, karaktersiz… bırak bu işi, emekli ol, insanları mağdur ediyorsun’ gibi sözler ve kaba hitaplar hakaret oluşturmaz (Y18CD-K.2017/11006).
Bok bir hakaret midir?
Hakaret teşkil eden eylemler sözlü olarak yapılabileceği gibi yazı, şekil, resim, el işareti veya yüz ifadesiyle de yapılabilir. Örneğin, bir kişinin masasına insan dışkısı koymak veya birinin yüzüne tükürmek hakaret teşkil eder. Kaba ve terbiyesiz sözler ve davranışlar hakaret teşkil etmez.
Manyak hakaret mi?
Maniac kelimesi psikolojik ve ruhsal olarak anormal olan kişiyi ifade eder. Bu kelime son derece kaba bir anlam taşıyan, kişiyi toplumda rahatsız edebilecek ve küçük düşürebilecek bir ifadedir. Yargıtay kararlarından da görülebileceği gibi “maniac” kelimesi hakaret suçunu oluşturmaktadır.
Lavuk hakaret mi?
Yargıtay 4. Ceza Dairesi’nin 2022/8676 sayılı kararına göre, “LAVUK” ifadesi hakaret değildir. İstediğiniz kişiye rahatlıkla “LAVUK” diyebilirsiniz.
Dangalak hakaret sayılır mı?
“Dalkavuk” kelimesi bir hakaret değildir.