Bilirkişi raporunda bulunması gereken temel unsurlar nelerdir?
Buna göre bilirkişi raporunda tarafların adları ve soyadları, bilirkişinin görevlendirildiği konular, incelenmesi ve gözlemlenmesi gereken esaslı olgular, bilirkişilerin vardıkları gerekçeler ve sonuçlar, bilirkişiler arasında varsa uyuşmazlıklar, raporun düzenlendiği tarih ve bilirkişi veya bilirkişilerin imzaları yer alır.
Bilirkişi raporunda nelere itiraz edilir?
MADDE 281 – (1) Taraflar, bilirkişi raporunun kendilerine tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde, bilirkişi raporunda eksik gördükleri hususların tamamlanmasını; olayların belirsiz olması hâlinde mahkemeden bilirkişi raporu düzenlenmesini veya yeni bir bilirkişi atanmasını isteyebilirler.
Bilirkişi raporu nasıl hazırlanmalı?
Bilirkişi, raporunu, özellikle mahkemece belirlenen sınırlar içinde, yalnızca esaslı vakıalar üzerinde yoğunlaştırmalıdır; kendisine sorulan hususi soruları, soruluş sırasına göre, parça parça hazırlamalı, bilimsel dayanaklarını açık ve anlaşılır bir şekilde açıklamalı ve eksiksiz cevaplandırmalıdır.
Bilirkişi raporu davayı nasıl etkiler?
İş davalarında, bilirkişi görüşlerinin mahkeme kararları üzerindeki etkisi büyük önem taşır. Bilirkişi görüşü, mahkemenin davayı çözerken dikkate aldığı önemli bir faktördür. Bilirkişi görüşündeki bilirkişi görüşleri mahkemenin kararını etkileyebilir ve hatta davayı çözmede belirleyici olabilir.
Bilirkişi raporunda kusur oranı verebilir mi?
Uzmanlar kusuru değerlendirme yetkisine sahip değildir. Bu yetki yetkili mahkemelere aittir. Madde 27’de “Uzmanların uyması gereken rehber ilkeler ve uzman raporlarında yer alması gereken standartlar”; “Kusurun tespiti normatif bir değerlendirme ile mümkündür ve yalnızca yargıcın yetkisindedir.
Hâkim bilirkişi raporuna uymak zorunda mı?
HMK m. 266 vd. Maddeler uyarınca, çözümün özel ve teknik bilgi gerektirdiği hallerde, hâkim bilirkişinin oy ve görüşünü dikkate almaya karar verir. Bilirkişi görüşü hâkimi genellikle bağlamaz.
Bilirkişi raporu geldikten sonra ne olur?
Bilirkişi tarafından düzenlenen rapor mahkemeye sunulduktan sonra dava dosyasındaki taraflara tebliğ edilir. Taraflar, rapor tebliğ edildikten sonra kanunda öngörülen süreler içerisinde rapora ilişkin görüşlerini ve itirazlarını bildirebilir, eksik kısımları belirtebilir ve ek rapor düzenlenmesini isteyebilirler.
2024 bilirkişi ücreti ne kadar?
Dava ve işlere 3000,00 TL bilirkişi ücreti uygulanır.
Bilirkişi raporu kesin delil midir?
Bilirkişi görüşleri doktrinde takdirî delil olarak kabul edilmektedir11. İncelemeye vurgulanmıştır. Dolayısıyla bilirkişi görüşünün delil olduğu, ancak hâkimin bilirkişi görüşüyle doğrudan ilişkisi olmadığı söylenebilir.
Bilirkişi raporundan sonra mahkeme biter mi?
Bilirkişi raporu mahkemenin kararını etkileyebilir. Mahkeme işlemlerinde bilirkişi raporundan sonra neler olabilir: Bilirkişi raporu kabul edilebilir: Bilirkişi raporu mahkeme tarafından kabul edilebilir. Bu durumda bilirkişi raporundaki bulgular ve değerlendirmeler mahkemenin kararını etkileyebilir.
Bilirkişi taraflarla görüşebilir mi?
(2) Bilirkişi, taraflarla görüşmeyebilir; hâkim veya savcı aracılığıyla taraflardan gerekli bilgileri alabilir; hâkim veya savcı, gerek görürse, her iki tarafın da hazır bulunduğu bir ortamda taraflarla görüşebilir.
Bilirkişi raporu ücretini kim öder?
Ceza yargılamasında, hakim kendi inisiyatifiyle bir bilirkişi atayabilir. Ya da taraflar tarafsız bir bilirkişinin atanmasını talep edebilir. Bilirkişi ücreti ilk olarak savcı tarafından ödenir. Daha sonra, haksız olduğu kanıtlanan taraf bilirkişi ücretini diğer ödemelerle birlikte devlet hazinesine öder.
Bilirkişi raporu olumsuz olursa ne olur?
Buna göre taraflar, bilirkişi raporunda eksik gördükleri hususların, bilirkişi raporunun yayımlandığı tarihten itibaren iki hafta içinde tamamlanmasını isteyebilirler; tereddütte kalan hususlarda mahkemeden bilirkişi görüşünün alınmasını veya yeni bir bilirkişi atanmasını isteyebilirler.
Bilirkişi raporu e-devlette görünür mü?
Uzmanlar, UYAP Bilgi Sisteminde uzman olarak tanımlandıktan sonra e-Devlet Kapısı üzerinden e-imza veya m-imza kullanarak UYAP Uzman Portal Bilgi Sistemine giriş yapabilirler.
Bilirkişi raporu ne kadar etkilidir?
Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 286. maddesine göre, hâkim bilirkişi görüşünü değerlendirmekte serbesttir. Hâkimin bilirkişi görüşünü keyfi bir değerlendirmeye tabi tutma yetkisinin olmadığını belirtmek önemlidir.
Bilirkişi raporu nasıl olmalı Yargıtay kararı?
Bilirkişi, raporunu hazırlarken, raporun dayandığı somut ve özel nedenleri bilimsel kanıtlara uygun olarak ortaya koymalıdır. Rapor ayrıca, atama makamı ve istinaf ve temyiz mahkemeleri tarafından incelenmeye uygun bir şekilde bilgi ve belgelere dayalı bir gerekçelendirme içermelidir.
Bilirkişi raporu nasıl görünür?
İlgisiz kişi ve kuruluşların raporlara erişimi engellenmiştir. Etkilenenler UYAP, E-DEVLET, SMS sistemi üzerinden içerikleri sorgulayabilir ve görüntüleyebilirler.
Bilirkişi raporuna nedir?
Bilirkişi raporu, bilirkişinin sorgulandığında mahkemeye sunduğu tarafsız gözlem ve incelemeleri içeren bir rapordur. Bilirkişiler, hukuki bilgi dışındaki bir konuda özel ve teknik bilgileriyle uzmanlığın gerekli olduğu durumlarda yargılama sırasında danışılan tarafsız görevlilerdir.
HMK 272 nedir?
Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 272. maddesi şöyledir: “…Yargısal yasaklama sebeplerinden biri bilirkişinin şahsı ise, mahkeme, hüküm verilinceye kadar bilirkişiyi her zaman görevden alabilir. Bilirkişi ayrıca mahkemeden görevden alınmasını da isteyebilir…”