Bütçenin temel unsurları nelerdir?
Bütçede bulunması gereken dört temel unsur vardır. “4T” olarak adlandırabileceğimiz bu unsurlar (nitelikler) tahmin, kısıtlama, onay ve tevzindir.
Bütçede fonksiyonel sınıflandırma nedir?
Fonksiyonel sınıflandırma; kaynak tahsisinden ziyade harcama sınıflandırması amacıyla geliştirilmiş olup, kamunun yaptığı iş türüne odaklanmış olup kamu hizmetlerinin genel kabul görmüş temel kategorilerini yansıtmaktadır.
Bütçenin 4’t’si nedir?
Yukarıdaki bilgiler ışığında kamu bütçesinin özellikleri 4T ilkesi olarak açıklanmaktadır: • Tahmin: Bütçede yer alan tutarlar tahmin edilir. • Sınırlama: Bütçe belirli bir süre için hazırlanır ve uygulanır. • Dağıtım: Bütçe dengelidir. • Onay: Bütçe uygulanmadan önce onaylanır. Modern finans ile arasında bir fark vardır.
Bütçenin hukuki fonksiyonu nedir?
Bütçenin hukuki işlevi, idarenin faaliyetlerinin hukuki normlarla bağlı olması ve bütçenin dışında veya bütçeye aykırı olan tüm idari eylem ve tedbirlerin hukuka aykırı sayılması anlamına gelir. Bu üç işlevi tamamlayan en önemli işlev, bütçenin izleme ve kontrol işlevidir.
Bütçe fonksiyonları nelerdir?
– Klasik bütçe fonksiyonları: • Mali ve ekonomik fonksiyon, • Siyasi fonksiyon, • Hukuki fonksiyon, • Kontrol fonksiyonu ve • Denetim fonksiyonu.
Fonksiyonel siniflandırma nedir?
1- Buna göre sınıflandırma; Fonksiyonel sınıflandırma, hükümet faaliyetlerinin niteliğini gösterir. Fonksiyonel sınıflandırma ile hükümet faaliyetlerini ve bu faaliyetlere ilişkin harcamaları zaman serileri boyunca izlemek ve uluslararası karşılaştırma olanağı elde etmek mümkündür.
Bütçenin ilkeleri nelerdir?
Bütçenin hazırlanmasında ve uygulanmasında dikkate alınacak ilkeler: tekdüzelik ve dürüstlük.
Fonksiyonel sınıflandırmayı oluşturan hizmetler nelerdir?
Kamu harcamalarının fonksiyonel dağılımı; genel kamu hizmetleri, savunma hizmetleri, kamu düzeni ve güvenlik hizmetleri, ekonomik işler ve hizmetler, çevre koruma hizmetleri, konut ve sosyal hizmetler, sağlık hizmetleri, eğlence, kültürel ve dini hizmetler, eğitim hizmetleri, sosyal güvenlik hizmetleri…
Kaç çeşit bütçe vardır?
1050 Sayılı Kanunda bütçe çeşitleri: 1. Genel bütçe, 2. Katma bütçe, 3. Özel bütçe ve ilgili döner sermaye bütçesi. Söz konusu kanunda hüküm bulunmamakla birlikte uygulamada fon bütçeleri de oluşturulmuştur.
Bütçe sistemleri nelerdir?
Geleneksel (klasik) bütçe sistemi. Performansa dayalı bütçe sistemi. Programa dayalı bütçe sistemi. Planlama-programlama bütçeleme sistemi. Sıfır tabanlı bütçeleme sistemi. Omnibus bütçe sistemi. Stratejik planlamaya dayalı performansa dayalı bütçeleme sistemi.
4 T ilkesi nedir?
Vergiye tabi olay gerçekleştiğinde vergilendirme prosedürü başlatılır. Daha sonra, “4T kuralı” olarak da bilinen değerlendirme, bildirim, sağlama ve tahsilat aşamaları gerçekleştirilir.
03.07 bütçe kodu nedir?
03.07.3.
Bütçenin konjonktürel fonksiyonu nedir?
Döngüsel yaklaşıma göre, bütçenin dengelenmesi değil, ekonominin genel dengesi ve bütçenin dengeleme işlevi söz konusudur. Döngüsel bütçenin amacı, zaman içinde ortaya çıkan ulusal gelir, istihdam hacmi ve genel fiyat düzeyindeki dalgalanmaları (ekonomik dalgaları) azaltmaktır.
Ön izin ilkesi nedir?
Ön onay ilkesi, yasama organının yürütme organına bütçede öngörülen gelirleri toplama ve harcamaları yapma yetkisini bir yıl önceden vermesidir.
Cari ödenek nedir?
Cari giderlerin ödeme araçları; aile sağlık merkezlerinde çalışan personelin maaşları, aile sağlık merkezlerine yapılan elektrik, su, doğalgaz, internet, tıbbi malzeme, temizlik ürünleri alımları gibi giderlerdir. Cari giderler zamanında ödenmezse aile sağlık merkezlerinin işleyişinin aksaması anlamına gelir.
Bütçe hakkının unsurları nelerdir?
Kısaca: “Bütçesel hakların kullanımı, bütçenin hazırlanması, onaylanması, uygulanması ve incelenmesi aşamalarında gerçekleşir” (Selen ve Tarhan, 2014: 3).
Bütçenin ilkeleri nelerdir?
Bütçenin hazırlanması ve uygulanmasında dikkate alınacak ilkeler: Evrensellik. Tekdüzelik. Yıllıklık. Eşdeğerlik. Açıklık. Doğruluk ve samimiyet. Ön onay. Harcama önceliği.
Bütçe türleri nelerdir?
Bütçe çeşitleri; Genel bütçe, özel bütçe, düzenleyici ve denetleyici kurumlar bütçesi, sosyal güvenlik kurumları bütçesi ve mahalli idareler bütçesi olarak ayrılır. Ayrıca genel bütçe, özel bütçe ve düzenleyici ve denetleyici kurumların bütçeleri devlet bütçesini oluşturur.
Bütçe sistemleri nelerdir?
Geleneksel (klasik) bütçe sistemi. Performansa dayalı bütçe sistemi. Programa dayalı bütçe sistemi. Planlama-programlama bütçeleme sistemi. Sıfır tabanlı bütçeleme sistemi. Omnibus bütçe sistemi. Stratejik planlamaya dayalı performansa dayalı bütçeleme sistemi.